350 GODINA BENEDIKTINSKOG SAMOSTANA U HVARU

06.02.2014.

Benediktinski samostan ove godine slavi 350. godišnjicu od osnutka. Povodom obljetnice u samostanu će se održati slavlje na koje se pozivaju starograđani i stanovnici okolnih sela, 08 veljače (subota) da posjete samostan i upoznaju se s kulturnom baštinom koju taj samostan čuva. Program možete pogledati u nastavku.
Znamenita kuća u kojoj se 1485. godine rodio hvarski vlastelin Hanibal Lucić, nešto manje od dva stoljeća kasnije postat će benediktinskim samostanom, a u sklopu nekadašnje obiteljske palače Lucićevih svoj dom će pronaći i crkva Sv. Ivana Krstitelja i Sv. Antuna Opata.
Gradske inicijative za izgradnju samostana javljaju se već 1534. godine, no godinom osnutka smatramo 1664., kada su iz Paga u Hvar zaslugom biskupa Milanija došle dvije redovnice kako bi samostan mogao započeti s djelovanjem.
Hvarski samostan najmlađi je među 8 postojećih ženskih samostana diljem naše obale, no diči se izuzetno dragocjenom kulturnom 350 godina benediktinskog samostana u Hvaru i sakralnom baštinom. U njegovu sklopu je i muzej „Hanibal Lucić“ osnovan 1986. godine, čija se postava sastoji od probranih crkvenih umjetnina i predmeta. Među vrijednim slikama izdvajamo: Poklonstvo kraljeva iz 15./16. stoljeća, rađenu u tehnici tempere na drvu, te Uzašašće Marijino iz 18. stoljeća naslikano uljem na bakru
No, uz ove nedvojbeno dragocjene predmete, jedan, ljubomorno čuvan pod staklom, ipak privlači posebnu pozornost. Riječ je o jedinstvenoj čipki izrađenoj od niti agave koja je upisana na UNESCO listu nematerijalne reprezentativne baštine svijeta. Koliko je mukotrpna njena izrada, najbolje znaju same redovnice, koje se moraju služiti posebnim rukavicama kako ne bi došlo do oticanja i svrbeža ruku, a prethodno pomno pripremljene niti se moraju plesti za vlažna vremena, kako bi se spriječilo njihovo pucanje.
Benediktinke pozivaju stanovnike hvarskih općina i gradova da uveličaju ovu obljetnicu, a starograđani i stanovnici okolnih sela pozvani su u subotu, 08. Veljače 2014. godine prema rasporedu: s početkom u 16.30 može se pogledati izložba fotografija u hvarskoj Loggi . U 17.30 započima misa u samostanskoj crkvi te nakon toga započima razgled bedediktinskog samostana.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |