ARHEOLOŠKI TURIZAM

29.11.2013.

Prvi stručni skup o arheološkom turizmu održan u Splitu u organizaciji Ekonomskog fakulteta i Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije izazvao je veliki interes javnosti.
-Pokazao je i potencijal naše županije u razvijanju proizvoda arheološkog turizma. Takoder da treba raditi na destinacijskom menadžmentu i povezivanju svih subjekata arheologije, turizma, ministarstva i poslovnih subjekata - sumirao je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella stručni skup.
Naglasio je kako Splitsko-dalmatinska županija jedina ima strategiju razvoja kulturnog turizma, kao i sve lokalitete popisane koji se mogu iskoristiti u turizmu.
Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja otvorio je prvi stručni skup "Turizam - stopama arheologije", te otkrio da je upravo potpisao ugovor vrijedan 500 tisuća kuna za revitalizaciju tvrđave Klis.
Podsjetio je i da je u Dugopolju otkriveno 600 metara rimske ceste, potom i da je Županija otkupila Dominikanski samostan na otoku Šćedru.
- Ulažemo znatna sredstva u turizam, pozivam i dalje na suradnju na tom polju, kako bismo utjecali i na gospodarski rast, a time i na životni standard - kazao je Ževrnja na otvorenju.
Idejni začetnik stručnog skupa je Lino Ursić, od čijeg je magistarskog rada kod profesorice Lidije Petrić proizašlo niz inicijativa. Stručni skup je nastavak logičnog slijeda.
Posebnu pažnju dvorane Ekonomskog fakulteta izazvalo je predavanje mr.sc. Sanjina Mihelića iz Arheološkog muzeja u Zagrebu na kojem je predstavio itinerer "Putevima neandertalaca".
Odmah je i pojasnio razliku između itinerera i rute.
- Itinerer funkcionira na virtualnoj razini, a ruta je fizička dionica puta, označena i opipljiva trasa. O ruti još ne možemo govoriti - obrazložio je Mihelić.
Kad je pojasnio razliku, naveo je koji su koraci u stvaranju kulturnog itinerera. Prva je bila organiziranje izložbe "Put neandertalca", potom izdavanje knjige, kao i dokumentarnog filma prikazanog na HTV-u, u pripremi je turistički vodič te virtualna prezentacija tematskog puta, kao i pojedinih lokaliteta. U budućnosti se, smatra, čak Putovi neandertalaca mogu povezati i s arheološkim lokalitetima u Europi.
- U ovom trenutku mislim da nema zadovoljavajućeg kulturnog turističkog proizvoda. Dugotrajan je proces, ali i jednostavan. Radi se o specijalnom znanju i trudu kojega možemo adekvatno iskoristiti, čak nije riječ o financijama - kazao je Mihelić.
Anastazija Magaš Mesić iz Ministarstva kulture je podsjetila na primjeru obnove Maškovića hana kako se kulturnim projektom potaknuo gospodarski razvoj mjesta Vrane.
- Arheološki turizam nije trendovski, on je najstariji oblik turizma, može se pratiti od 17. stoljeća - ustvrdio je Ursić.
A da Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije ozbiljno prionula poslu, dodatno svjedoči i raspisivanje Javnog poziva za dodjeljivanjem financijskih potpora i programima koji će raditi na aktivnostima arheološkog turizma, napose u pred i post sezoni.
Na koncu dodajmo da su organizacijski odbor prvog stručnog arheološkog skupa činili Lino Ursić, Lidija Petrić, Maja Fredotović, Joško Stella i Diana Mijačika.

Izvor: www.dalmacijanews.com01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |