BOŽIĆNI DOMJENAK

23.12.2013.

24.12.2013 u 11.30 Grad Stari Grad poziva sve građane na tradicionalni "Pjat bakalara na Badnji dan" ispred Turističkog ureda.
Grad Stari Grad poziva sve građane na tradicionalni Pjat bakalara na Badnji dan. Bakalar na bianko ili roso- sve jedno, uvijek ga pojedemo s guštom.

Crtica o bakalaru

Bakalar (Gadus morhua) je riba iz porodice Gadidae (Ugotice), jedna od najviše ekonomski eksploatiranih ribljih vrsta. Sivosmeđi je s tamnim pjegama i bijelim trbuhom, naraste do 150 cm. Obično živi u plovama. Živi u hladnim morima, naročito u sjevernom Atlantiku jer se hrani planktonom kril koji živi u hladnoj vodi. Postoje tri podvrste ove vrste: G. m. maris-albi, G. m. morhua i G. m. kildinensis.Bakalar je vrlo cijenjena riba koja se koristi u prehrani, naročito sušen i soljen. U Hrvatskoj postoji tradicija njegove konzumacije na Badnjak. Od bakalara se dobiva i riblje ulje koje je bogato vitaminima. Najvažniji proizvođači su Norveška (posebno u prostoru otočja Lofota), Rusija, Island i Kanada (osobito oko otoka Newfoundlanda). Ulov bakalara svake godine raste te se njegova količina u moru smanjuje. Zbog toga su sve glasniji zahtjevi za ograničenjem njegova ulova.

Riceta

Kako se po tradiciji na Badnji dan bakalar u Dalmaciji sprema na bianko ili rosso što već svaka domaćica zna, u nastavku možete pročitati recept i za paštetu od bakalara.
Zašto ne!!??!!

Priprema
1. Ostavimo ribu 24 sata da se namače u hladnoj vodi. Promijenimo vodu 3 – 4 puta.
2. Bakalar ocijedimo i stavimo ga u plitku tavu, a zatim ga prekrijemo hladnom vodom i ostavimo da lagano ključa. Pirjamo 10 minuta, a zatim maknemo tavu s vatre, te ostavimo bakalar još dodatnih 10 minuta u vodi prije nego što ga ocijedimo.
3. Skinemo kožu s ribe i očistimo je od kostiju. Prebacimo je u zdjelu, a zatim je zajedno s češnjakom istučemo u paštetu.
4. Paštetu stavimo u tavu na laganu vatru. Postupno umiješamo dovoljno maslinova ulja i mlijeka, kako bi nastala čvrsta kremasta smjesa bijele boje.
5. Poslužimo vruće, poškropljeno maslinovim uljem i popapreno.

Dobar tek!


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |