HASANAGINICA

07.05.2013.

Glumci studenti osječke umjetničke akademije izvesti će predstavu Hasanaginica, redatelja Milana Ogrizovića u Kazališnoj dvorani u Starome Gradu, u petak 10. svibnja s početkom u 20.30 sati.
Hasanaginica je bosanska i bošnjačka usmena balada, koja je nastala između 1646. i 49. u okrilju begovske bošnjačke porodice iz Imotske krajine koja je tada bila dio Bosanskog pašaluka i vjerovatno se prepričavala sa koljena na koljeno po Imotskom i okolini, dok je nije otrgnuo od zaborava 1774. italijanski putopisac, etnograf Alberto Fortis nazivajući je "morlačka balada" (morlačka = ilirička).
Prvi put je objavljena u njegovoj knjizi "Put po Dalmaciji" u Veneciji. Od tog trenutka su se počeli nizati prijevodi ove pjesme na raznim jezicima svijeta. Veliki umovi toga vremena kao Johann Wolfgang Goethe, Walter Scott, A. S. Puškin, Adam Mickiewicz su samo neka od imena koja su prevodila "Hasanaginicu". Za "Hasanaginicu" se s pravom može reći da je jedna od najljepših i najzadivljujućih balada, koja je ikad nastala.
Hasanaginica koju će odigarti studenti 3. godine glume Umjetničke akademije Osijek, ustvari je završni ispit 3. Godine studija.
Pogledajte predstavu i podržite naše mlade glumačke nade!


GLUME:

Selma Mehić kao Hasanaginica
Ivan Ćaćić kao Hasanaga
Luka Bjelica kao Beg Pintorović
Matea Grabić kao Hasanaginica majka Umihana
Tvrtko Štajcer kao imotski kadija
Monika Mihajlović kao vlahinjica
Martina Stjepanović kao sultanija
Lidija Kraljić kao Fata
Peđa Gvozdić kao sluga
Donald Vrtarić (dijete) kao Meho
Tomislav Plaščak (dijete) kao Ahmed
01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |