Izložba Emila Roberta Tanay-a: ciklus "Masline"

13.07.2016.

15.07.2016. (Petak)  u 21:00 sati otvaranje izložbe Emila Roberta Tanay-a u galeriji Jerolim.


Emil Robert Tanay je birajući i tematizirajući prostore (unutarnje – vanjsko) svoje slikarstvo odredio rasponom od komentiranja otuđenosti do izražavanja ushita pred krajolikom. Ono zajedničko što od interijera do eksterijera, povezuje njegove opuse jest metafizička dinamika tišine. U najnovijem nizu pod nazivom „Masline” slikanom u plen airu, otvorio je prostor tišini jutra, podneva, poslijepodneva u masliniku. Uz napomenu iz povijesti suvremene/ovodobne umjetnosti, Emil Robert Tanay je u fundusu Moderne galerije u Zagrebu, zastupljen slikom „Dinamika tišine” s prizorom karakterističnoga interijera: otud, iz umjetnikove značenjske, lingvističke poetike izvlačimo uvod u priču. Ali priča je započela još u ranoj mladosti fascinacijom beskonačnim mogućnostima koje nudi prostor likovne umjetnosti, potom, očaranošću krajolikom; započela je slikarevim izlascima uz Savu, gdje je, još kao student nalazio motive za akvarele, za svoje meditativne likovne zapise. Valja napomenuti, i kada je na tragu „stilske formacije” djelovao u grupi Biafra (1971. − 1978.) i kada slika antologijske interijere određujući ih egzistencijalnom tjeskobom, i kada predaje na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Emil Robert Tanay neprestano njeguje akvarel. Akvarel kao duhovna vježba, meditativan kao stih, svakodnevan kao kruh (Nula dies sine linea). Tanayev majstorski akvarel, poticao je, ne i požurivao, aktualni blistavi ciklus ulja „Masline” koje danas podastire u galeriji „Sv. Jerolim” u Starome Gradu na Hvaru. Ciklusom „Maslina” potvrđuje se Tanayeva meditativna poetika kojom krajolik, umijećem znalca plemenitih tajni, gospodara boja, pretvara u interijer univerzuma... Veliko slikarstvo u pristupu motivu, u kompozicijskom skladu, u koloritu. Upečatljivo slikarstvo u suodnosu kolorističke ekspresije i forme, blistavo slikarstvo u istraživanju spektra i promišljanju ritma svjetla i sjene. Rezultat: ljepota, ravnoteža, sklad. Uz solilokvij onoga koji umjetnošću, kreativnošću nastoji dohvatiti ljepotu.

Izložba likovnih radova akademskog slikara Emila Roberta Tanaya bit će otvorena od 15. srpnja 2016. do 9. kolovoza 2016. od 20:00-23:00 sati.

01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |