Kada je zapravo utemeljen Faros?

27.05.2013.

Dali je Stari Grad Faros, za kojeg se dugo vremena smatralo da je osnovan 384/5 godine pr.Kr. još stariji, istražuju arheolozi koji imaju opravdan indicije da je sam grad utemeljen čak 3 stoljeća ranije.
Najnovija arheološka istraživanja koja su u posljednjih nekoliko mjeseci provedena u Starome Gradu na Hvaru potvrđuju da je taj grad, antički Faros, barem tri stoljeća stariji nego što se mislilo.
“Urbano naselje ovdje u kontinuitetu postoji od 7. stoljeća prije Krista. Po debelom paljevinskom sloju zaključujemo da je bilo drveno i da je u jednom trenutku cijelo izgorjelo. U tom je sloju nađeno i mnogo grube keramike rađene ručno, što su vjerojatno bile velike posude koje se nisu ukrašavale. Pretpostavljamo da je riječ o predgrčkoj zajednici, a moguće je da je i prije 4. stoljeća ovdje bilo grčko naselje što upravo istražujemo”, kaže arheologinja Sara Popović, voditeljica proljetošnjih istraživanja.
Čitavi članak možete pročitati ovdje.


01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |