M. Domazet: STARI GRAD IZMEĐU DVA SVJETSKA RATA

14.10.2013.

19.10.2013.( subota) u Čitovnici s početkom u 20.00 sati, Mladen Domazet će održati predavanje " Stari Grad između dva svjetska rata: Ekonomija bez poleta"
Rad obuhvaća mikrohistorijsku razinu Staroga Grada na otoku Hvaru, odnosno negativna gospodarska kretanja s dalekosežnim posljedicama za ovaj otočni grad s obzirom na kontinuitet trajanja krize, koja započinje još devedesetih godina 19. stoljeća i nastavlja se ništa manjim intenzitetom u međuratnome razdoblju Kraljevstva SHS, odnosno Kraljevine Jugoslavije.
Promjene su osjetili svi društveni slojevi, jer gašenjem tradicionalnih gospodarskih djelatnosti brodarenja na jedra, pomorske trgovine i brodogradnje kao i obrađivanje vinograda na granici rentabilnosti zbog niskih cijena i otežanog plasmana na vanjska tržišta, dovelo je do općeg osiromašenja stanovništva. Što je rezultiralo u posljedičnom smislu i konstantnim iseljavanjem iz Staroga Grada, ali, i nedostatku domaćeg kapitala za nova investiranja u gradu.Tehnološki pomaci u industrijalizaciji grada, gotovo su zanemarivi a procesi provincijalizacije i otočne izoliranosti postali su sve intenzivniji .....01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |