MEĐUNARODNI DAN KAZALIŠTA

23.03.2013.

Svake se godine 27. ožujka obilježava se Međunarodni dan kazališta. U tisućama kazališta širom svijeta čita međunarodna poruka, koju je ove godine napisao Dario Fo a hrvatsku poruku je napisala teatrologinja i književna kritičarka Sanja Nikčević.
Međunarodni kazališni institut (ITI) i ove je godine organizirao pisanje svjetske kazališne poruke. Međunarodnu poruku ove godine napisao Dario Fo, talijanski dramatičar, redatelj i glumac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1997, a pisanje hrvatske poruke organiziralo je Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU). Na taj dan običaj je da se pročitaju poruke prije početka predstave, obje ili samo jedna, u cijelosti ili fragmentarno, kako izabere samo kazalište.
Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta 2013. Autorica: Sanja Nikčević

Od jednog gledatelja, onog iz mraka gledališta

Kazalište traje dugo, počelo je, kažu, u petom stoljeću prije nove ere. Iako se često govori da će odumrijeti, jer se pojavljuju neki novi oblici zabave, kazalište ne odumire. Dapače, traje već 25 stoljeća! Ali zašto? Zato što živa riječ sa scene dotiče nas koji sjedimo u gledalištu, sjedimo otvorenih očiju, ušiju i duše. Ono što se zbiva na sceni govori nam i kroz oči - šaljući slike koje ostaju u mozgu, i kroz uši - šaljući zvukove koje pohranjujemo u sjećanju, ali i kroz dušu - šaljući poruke i osjećaje koji u nama ostaju zauvijek. I zato, dragi umjetnici, kad god počnete pisati novi komad, čitati novi tekst tražeći ulogu za sebe, ili razmišljati o temi koju želite režirati – sjetite se nas: očiju i ušiju, ali i duša onih što sjede u gledalištu.

Kazalište u Starome Gradu već je postao dio kulturnog indetiteta. U gradu s oko samo 2.000 stanovnika aktivne su čak dvije amaterske kazališne družine, Picollo Teatar i AK Petar Hektorović koje su zime izveli dvije premijere: Farse za odrasle i Ribarske svađe a i ove godine ćemo u našem gradu ugostiti 53. Festival kazališnih amatera.
Stoga svim kazalištarcina entuzijastima i onima kojima kazališne daske život znače, čestitamo njihov dan te se nadamo da će nas još puno puta pozvati u naše gradsko kazalište da nam pokažu i onu drugu dimenziju života na otoku.
01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |