NEANDERTALCI I VATRA

10.07.2013.

11.07. u 20.00  otvaranje izložbe Neandertalci i vatra u suradnji s Muzejom hrvatskog zagorja i povodm 5. obljetnice uvrštenja Starogradskog polja na UNESCO-vu listu u Agenciji za upravljanje Starogradskim poljem.
Kontrolirana upotreba vatre važna je u evoluciji čovjeka, a velike promjene dogodile su se nakon što je čovjek ovladao vatrom. Mnogi znanstvenici potvrđuju da je naseljavanje područja izvan Afrike, posebno Europe, bilo vezano uz kontroliranu upotrebu vatre. Staništa su postala sigurnija, a ognjište je postalo mjesto gdje su se ljudi naučili družiti i okupljati (socijalizacija). A i termički obrađena hrana potaknula je čitav niz promjena u gotovo svim aspektima ljudskog života, prije svega u njihovoj fizionomiji.
Dokazi o kontroliranoj upotrebi vatre postoje i na našem nalazištu u Krapini. Još 1899. godine geolog Dragutin Gorjanović-Kramberger zabilježio je u svom terenskom dnevniku: 'Došavši do stijene, poučio me je sastav onih pruga od pepela, isprženog pijeska i drvenog uglja, da imam pred sobom čitav niz ognjišta. Namah mi je bilo jasno, da je tu negda boravilo biće koje je vatru ložilo.'
O iznimnoj važnosti vatre svjedoče brojni mitovi i legende u gotovo svim kulturama svijeta. Održavanje i prenošenje vatre iznimno je bitno za prve 'ljude', no ova tradicija sačuvana je u različitim oblicima modernog čovjeka poput znamenja olimpijskog plamena. Simbol vatre zauzima jedno od najistaknutijih mjesta u ljudskoj povijesti, stoga je priča o čovjeku ujedno i priča o vatri!

Izložba je otvorena do 05.08.2013.01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |