SVETI MIKULA

05.12.2013.

Na žežin Svetega Mikule, 5. prosinca, ispred istoimene crkvice u Starome Gradu zapaliti će se brod njemu u čast i kao žrtva za spas svih pomoraca koji plove ćudljivim svjetskim morima.

Sveti Nikola zaštitnik je djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika. Međutim to je i dan kada svaki mali starograjani i starogrojka zna da će se u crkvici Svetog Nikole, nakon večernje, dogoditi ono što se čeka od ranog jutra, o čemu se šapuće po školskim hodnicima, kada će odjednom nastati metež i graja, kada je potrebno osigurati što bolju poziciju kako bi se uhvatile jabuke koje se, po starom običaju, bacaju djeci s balature. Jabuka, naravno nikada dovoljno, da bi ama baš svi bili zadovoljni, pa se često oni još manji starograjani i starogrojke nađu u plaču i nevjerici kada shvate da je Sv. Nikola otišao a oni jabuku nisu uhvatili. Možda sljedeće godine .....
Običaj bacanja jabuka u crkvici Svetog Nikole u Starome Gradu nešto je što svakome građaninu našega grada ostane kao lijepa uspomena iz djetinstva.
Ali žrtvovanje broda za njegovog vlasnika, nešto je pak sasvim drugo.To je rastanak od dugogodIšnjeg vjernog pratitelja s kojim su pokoravali mnoge tramontane, juga, bure, nevere i kada su znali da su jedino pod zaštitom Svetega Mikule došli živi i zdravi u sigurnu starogrojsku valu.
O važnosti ovog sveca za starogrojsko pučanstvo svjedoče i mnogobrojne slike koje su, kao zavjet, pomorci darivali a koje još dan danas krase zidove ove male crkvice.

Sveti Mikula - Sveti Nikola
Žežin - večer prije samog dana slavlja
Balatura - balkon u crkvi inače najmjenjen crkvenom zboru01.10.2017.

VOZNI RED AUTOBUSA

Vozne redove autobusa na otoku Hvaru za period od 01.11.2017. - 18.04.2018. možete provjeriti u nastavku.

23.08.2017.

NOVA INTERNET STRANICA TURISTIČKE ZAJEDNICE GRADA STAROGA GRADA

Obavještavamo vas da novu internet stranicu Turističke zajednice grada Staroga Grada možete pogledati na: www.stari-grad.eu

22.06.2017.

VOZNI RED BRODOVA I KATAMARANA

Vozni red brodova i katamarana na otok i sa otoka Hvara možete pogledati u nastavku.
Share |